AMBITIES SOCIALE EN TECHNOLOGISCHE INNOVATIE

 •  Innovaties dragen zichtbaar bij aan kwaliteit van zorg en oplossen van personeelstekorten.
 •   Meerdere organisaties werken samen op (complexe) samenwerkingsvraagstukken rondom innovaties.

Verduurzamen en verbreden van inzet van sociale en technologische innovaties

AI bijeenkomst.png

Eerste werkconferentie Artificial Intelligence in de zorg op 11 februari 2021
Georganiseerd door Samen Voor Betere Zorg en Connect4Care.

De zorg staat de komende jaren voor grote uitdagingen op het gebied van toegankelijkheid en betaalbaarheid. Artificial Intelligence kan potentieel arbeidsdruk verminderen, diagnostiek versnellen en patiënten ondersteunen. Als regio willen we de potentie vangen, maar de vraag is waar we staan en wat we als regio samen kunnen doen om AI ten volle te (gaan) benutten. Met deze werkconferentie willen we de kansen en mogelijkheden van AI in de zorg voor de regio verkennen en eerste stappen formuleren om toepassing van AI samen mogelijk te maken. Het belooft een interessante middag te worden. Lees hier meer over het programma en meld je aan!

Meer weten? Neem contact op met Marike Groenendijk, programmamanager S&T innovatie in de zorg via m.groenendijk@vbzkam.nl


emagazine_VBZ_Sigra DEF pdf.png

Samen digitaal vaardig. Wat kan jij doen? Lees het emagazine.
Leden van samen Voor Betere Zorg (VBZ) en Sigra hebben de krachten gebundeld en werken samen aan het verbeteren van digitale vaardigheden. Samen willen ze eraan bijdragen dat alle organisaties en cliënten mee kunnen blijven doen, vooral nu de wereld om ons heen verwacht dat er digitaal gewerkt wordt en dit extra digitale vaardigheden vereist. VBZ en Sigra hebben daarom het levend emagazine ‘Samen digitaal vaardig’ gemaakt, waarin kennis en ervaringen gedeeld worden. Het emagzine wordt elke drie maanden geactualiseerd om samen digitaal vaardiger te zijn.  
In het emagazine vind je de ervaringen van collega-organisaties, feiten, suggesties en kennis. Het biedt inspiratie en concrete handvatten om werk te maken van het verbeteren van de digitale vaardigheden of het werken aan digitale vaardigheden in jouw organisatie te borgen. De inhoud van het emagazine geeft antwoord op de vragen die onze leden stelden tijdens de inventarisatie-gesprekken. Het is aangevuld met inzichten en kennis ontwikkeld door de landelijke coalitie digivaardig in de zorg en organisaties uit de regio die al langer actief zijn met het verbeteren van de digitale vaardigheden.
Het emagazine is ingedeeld in drie fases waarin jouw organisatie zich kan bevinden: de oriëntatie -, de initiatie-  en de borgings/ bezig fase met bijpassende informatie en tips & tricks. Uiteraard vind je ook informatie hoe je cliënten kunt betrekken, wie er allemaal betrokken zijn bij het verbeteren van digitale vaardigheden, en financierings- en subsidiemogelijkheden. Om kennisuitwisseling mogelijk te maken en met elkaar in contact te komen, worden inzichten van verschillende organisaties gedeeld en samenwerkingsinitiatieven toegelicht.  

Deel jouw ervaringen en inzichten met het verbeteren van de digitale vaardigheden in jouw organisatie met Inge Muller via i.muller@vbzkam.nl. Dan delen wij die in de volgende editie van het emagazine!


Anders werken en leren

Digivaardig in de zorg: Samen voldoende digivaardig worden

samen Voor Betere Zorg wil eraan bijdragen dat alle organisaties en cliënten mee kunnen blijven doen, vooral nu de wereld om ons heen verwacht dat er digitaal gewerkt wordt en dit extra digivaardigheden vereist. Zodoende zetten we ons aankomende tijd extra in om samen voldoende digivaardig te worden.

Wij zijn ervan overtuigd dat we elkaar echt kunnen helpen om samen digivaardig te worden. Zo denken we aan het delen van opgedane inzichten, het delen van ontwikkeld materiaal of het elkaar inspireren om bijvoorbeeld bepaalde keuzes te maken of weten wat er allemaal mogelijk is. Wat wordt er in jouw organisatie gedaan aan het vergroten van digivaardigheden? Is er bijvoorbeeld materiaal ontwikkeld wat je wil delen, Bijvoorbeeld trainingen, cursussen, workshops of testen?  Wij brengen in kaart wat er in onze regio speelt: alleen samen worden we echt digivaardig. Neem contact op met Inge Müller, om te verkennen wat we gezamenlijk kunnen doen.


 Inzichten:

 • Digivaardig in de zorg
  Graag brengen we de landelijke coalitie Digivaardig in de Zorg (www.digivaardigindezorg.nl) nogmaals onder de aandacht. Digivaardig in de Zorg streeft ernaar om digitale starters digitaal vaardig te maken, waarbij de focus ligt op de basisvaardigheden.


 Ontwikkeld en beschikbaar materiaal 

 • Zelftesten voor GGZ en de GHZ
  Op de website van de coalitie digivaardigindezorg is gratis (onderwijs) materiaal te vinden bruikbaar voor alle sectoren in de zorg. Tevens zijn er door de coalitie gratis zelftesten digivaardigheden ontwikkeld en ter beschikking gesteld voor VVT en de gehandicaptenzorg. Sinds 11 juni zijn daar de zelftesten voor de GGZ en de GHZ aan toegevoegd. Met de zelftest digitale vaardigheden voor andere organisaties krijg je een beeld van je vaardigheden op het gebied van kennis, handelingen en programma's die nodig zijn om de basale digitale werkzaamheden efficiënt te kunnen verrichten. Alle antwoorden zijn een momentopname, geef zo zorgvuldig mogelijk antwoord. Na afloop krijg je aan de hand daarvan tips over ontwikkelgebieden en hoe je uiteindelijk makkelijker kan werken en zo meer tijd voor het werken met je cliënt overhoudt.
 • Materiaal uit de regio
  We willen graag materiaal uit onze regio ook met elkaar gaan delen.  Heeft jouw organisatie ook materiaal ontwikkeld of is er materiaal in ontwikkeling, Laat het ons weten!


Events

Neem deel aan gratis online events 


Inspiratie 

 • Digihulplijn 

Mensen zijn meer dan ooit aangewezen op digitaal contact. Niet iedereen heeft de vaardigheden om met deze nieuwe realiteit om te kunnen gaan. Voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel. Zeker voor ouderen zien we in deze tijd van Corona dat digitaal contact niet vanzelfsprekend is. Daarom is er de DigiHulplijn. 

De DigiHulplijn is een samenwerking vanuit de Alliantie Digitaal Samenleven, waarin zowel maatschappelijke organisaties als bedrijven de krachten bundelen. De DigiHulplijn wordt bemand door getrainde, ervaren vrijwilligers die met veel plezier en geduld senioren op weg helpen met digitale vragen.  SeniorWeb, het Nationaal Ouderenfonds en de Koninklijke Bibliotheek kennen de doelgroep goed en zetten zich gezamenlijk in om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. VodafoneZiggo en ContactCare delen hun ervaring en helpen op het technische vlak. 

Wijs jouw medewerkers en cliënten op de digihulplijn. Samen voor digitale inclusie! Het gratis nummer is elke werkdag tussen van 09:00 – 17:00 uur bereikbaar op 0800-1508. Persoonlijk, veilig en altijd dichtbij. Ook in tijden van social distancing. 

 • Schrijf je in voor de landelijke nieuwsbrief van Digivaardig in de zorg
  Ontvang 1x per twee maanden een update vanuit het landelijke project. Je kan je aanmelden via https://www.digivaardigindezorg.nl/.  


Hoe komen we samen verder?

We hebben grote plannen. Alleen samen kunnen we dit bereiken. Inge is gestart met een behoefte-inventarisatie onder al onze leden. Ben je nog niet gebeld door ons, maar wel  geïnteresseerd of betrokken bij het digivaardig maken van jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. We zijn bijvoorbeeld benieuwd naar:

 • Onderzoeksresultaten tot nu toe: Is er in jouw organisatie een onderzoek/ nulmeting/evaluatie.oid gedaan naar of over de digivaardigheden in jouw organisatie?
 • Heeft jouw organisatie ook materiaal ontwikkeld of is er materiaal in ontwikkeling?
 • Wat doet jouw organisatie al in het verbeteren van de digivaardigheden? 

Neem ook contact met ons op als je (meer) betrokken wilt worden bij de onderstaande plannen.

 

Dit zijn we vanuit samen Voor Betere Zorg van plan
Wij willen jullie graag met elkaar in contact brengen, goede voorbeelden uitwisselen, kennis delen en hergebruiken van elkaar wat mogelijk is. Dit willen we onder andere doen door het:  

 •  In samenwerking met SIGRA uitbrengen van een emagazine digivaardig. Dit emagazine geeft inzichten en ervaringen voor iedereen die zich met digivaardigheden wilt bezig houden of al bezig is en wil gaan borgen. Publicatie staat gepland voor januari 2021.
 • Inzicht en overzicht in elkaars projecten en resultaten te bieden
  Door het geven van inzicht en overzicht in elkaar resultaten bijvoorbeeld via de website van sVBZ ontstaat er kennisdeling in de regio. Iedere organisatie is anders en het digivaardig maken van de organisatie vraagt maatwerk, maar door elkaars resultaten te delen inspireren wel elkaar om tot een aanpak te komen die het beste past bij jouw organisatie.
 • Faciliteren van de ontwikkelcoalitie digivaardig
  In de coalitie helpen we elkaar om voor elkaars organisaties tot een op maat gemaakte projectaanpak te komen. sVBZ faciliteert de sessies en zorgt dat je met concreet resultaat de sessie verlaat. De sessies vinden eenmaal per 6 weken online plaats en duren 2 uur.
 • Organiseren van inspiratie- en kennissessies
  sVBZ organiseert in samenwerking met inhoudelijk experts en ervaringsdeskundigen webinars en (kennis) sessies over digivaardigheden in de zorg.
 • Uitvoeren van onderzoek
  Op een laagdrempelige manier worden onderzoeksgegevens  verzameld bij sVBZ leden om regionale sturingsiformatie te genereren en resultaat zichtbaar te maken.
 • Oprichten regionaal netwerk digivaardigheden. 
 • Via dit netwerk wordt je als eerste op de hoogte gebracht van regionale en relevante landelijke inzichten en activiteiten.


Wat gebeurt er in de samen Voor Betere Zorg regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden?
sVBZ heeft contacten met ‘de coalitie digivaardig in de zorg’ en met projectleiders digivaardig elders in de regio en het land.

 

Digivaardig op maat

In Kennemerland werken zeven VVT-organisaties  samen in het programma “Digivaardig op Maat”, dat mede mogelijk gemaakt wordt door het Zorgkantoor. Als onderdeel van dit programma leiden de organisaties samen digicoaches op.

 

Updates:

 Certificering 10 digicoaches

 • In september zijn de eerste 10 digicoaches gecertificeerd, op wie we natuurlijk enorm trots zijn. We wensen de digicoaches Natascha, Sharon, Beau, Samantha, Joey, Marten, Joris, Lara, Britt en Amélie enorm veel plezier en succes met deze nieuwe opdracht.  In november starten we met de volgende groep digicoaches, zo groeit het aantal opgeleide digicoaches in onze regio.

 Wil je meer over ‘digivaardig op maat’ weten of wil je zelf digicoach in de VVT worden? Neem dan contact op met  Sacha Gramberg (sacha@ancianos.nl).

Wil je meer weten over digivaardigheden weten buiten de VVT?  Neem dan contact op met Inge Müller (i.muller@vbzkzam.nl).