mental-health-4232031_1920.jpg

Mentale gezondheid zorgprofessionals

update: 16 april 2020

In deze roerige tijden wordt veel gevraagd van de zorgprofessionals die onder een hoge werkdruk werken. Er komt in hoog tempo veel op medewerkers af en onzekerheid is groot. Zij maken dagelijks situaties mee die de meesten nooit eerder ervaren hebben. De mentale belasting van wat zij meemaken is groot. Je wilt hen juist in deze coronacrisis zo goed mogelijk ondersteunen en hiervoor maatregelen treffen.

Wij hebben onderstaand aanbod op een rij gezet:

  • Tips en adviezen
  • E-book Zorg voor professionals
  • Coaching via Sterk in je Werk
  • Informatie via website ARQ IVP
  • Contactpunt psychosociale ondersteuning

Tips en adviezen

E-book zorgprofessionals.PNGE-book Zorg voor professionals

E-book 'Zorg voor professionals' - praktische, korte handleiding met tips en adviezen voor zorgprofessionals die nu onder grote druk moeten werken. Bron: zorgvoorprofessionals.nl 

Coaching via Sterk in je Werk

Professionele coaches bieden op vrijwillige basis extra mentale coaching en een luisterend oor, en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulp. Er zijn geen kosten verbonden aan deze extra coaching.

sijw.png

Zorgmedewerkers kunnen in de gesprekken stoom afblazen. Nu, tijdens corona, maar ook na de crisis is daar steeds meer behoefte aan. Deze mogelijkheid om in preventieve gesprekken over het werk te praten kan bijdragen aan de inzetbaarheid van zorgprofessionals. Veel zorg- en welzijnsorganisaties hebben al voorzieningen op dit gebied in huis, maar waar daar nu onder grote druk minder capaciteit voor is, bieden de coaches uitkomst.

Zorg- en welzijnsmedewerkers kunnen zich aanmelden via Sterk in je Werk.

Coaches die op vrijwillige basis willen bijdragen om medewerkers in zorg en welzijn gezond te houden, kunnen terecht bij Extrahandenvoordezorg.

Wil je jouw medewerkers wijzen op deze mogelijkheid? Hiervoor kun je gebruik maken van de communicatie toolkit (.ZIP). Hierin vind je onder andere posters voor drukwerk en intranet, en social media uitingen. De antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier.

Informatie via website ARQ IVP

Op de website van ARQ IVP is algemene informatie te vinden voor zorgprofessionals. Deze pagina wordt de komende dagen en weken verder uitgebreid met onder andere vragenlijsten voor zorgprofessionals waarmee zijn hun eigen veerkracht kunnen meten, trainingsmateriaal over hoe je stresssignalen kunt herkennen bij collega’s en informatie over ondersteuning op psychosociaal gebied.

Op de website van ARQ vind je algemene informatie gericht op diverse doelgroepen (scroll   op betreffende website iets naar beneden en kijk bij 'informatie professionals'):

  • Informatie over ondersteuning aan zorgprofessionals tijdens de coronacrisis voor leidinggevenden
  • Informatie over omgaan met werk gerelateerde stress bij Corona voor zorgprofessionals
  • Informatie over collegiale ondersteuning tijdens de coronacrisis.

Contactpunt psychosociale ondersteuning  

ARQ IPV (Nationale Psychotrauma Centrum) heeft in opdracht van VWS een speciaal contactpunt voor psychosociale ondersteuning zorgprofessionals gestart. Het contactpunt is 7 dagen in de week te bereiken tussen 8.30 - 21.30 uur op telefoonnummer 088 - 330 5500.

Dit contactpunt heeft als doel zorgprofessionals en hun leidinggevenden zo goed mogelijk te ondersteunen bij de psychosociale aspecten van hun werk met betrekking tot het Coronavirus. Zorgprofessionals en hun leidinggevenden kunnen hun vragen, zorgen en noden over COVID-19 voorleggen aan het contactpunt.

 

Contactpersoon mentale gezondheid:

Cafer Yigit | c.yigit@vbzkam.nl | 023 - 3032 791