Wat kunnen we in de zorg van een sportteam leren?

Volgens Hans Gootjes is dat veel! Hij is directeur CIOS Haarlem/Hoofddorp en voorheen o.a. directeur bij NOC*NSF en de turnbond ten tijde van de Olympische Spelen 2016.

Tijdens de HR-netwerkbijeenkomst in de regio Amstelland vertelde Hans Gootjes over zijn werk met topsportteams. Hij vertelde inspirerend over de 5 P’s die van belang zijn om excellente prestaties te kunnen leveren: Passie, Plezier, Prestatie, Presentatie en Professionaliteit. Wanneer één van deze P’s ontbreekt, wordt het al lastiger om goede prestaties neer te zetten. Hij gaf aan dat hij, van de individuele sport die turnen is, een teamsport heeft gemaakt door o.a. met het team zelf normen en waarden te formuleren  en zo draagvlak voor de  manier van samenwerken te creëren. Door  iedere turner persoonlijk naar zijn/haar ambitie te vragen  creëerde hij  eigenaarschap voor deze ambitie. Aan hem en de rest van de organisatie de taak om de sporters zo goed mogelijk te faciliteren om hun droom waar te  maken. Want sporters kunnen alleen   optimaal presteren als de basis (de ondersteuning, HR, managers) het goed weet te faciliteren. Tijdens de  presentatie van Gootjes en in het gesprek dat daarna volgde werd duidelijk dat dit alles net zo goed voor de sport als voor de zorg geldt. Er werden meerdere voorbeelden uit de praktijk gegeven die vruchten afwerpen: de medewerker op nummer 1 zetten en aansluiten bij werkplezier en preventie; teams begeleiden in het voeren van eigen regie; andere administratieve processen organiseren. En ook werd gesproken over hoe te differentiëren in personeelsbeleid, hoe kunnen we beter etaleren wat we goed doen in de zorg, hoe je als HR kunt investeren in leiderschap.

Hans sloot af met wat volgens hem een leider een goede leider maakt: to be inclusive (betrek iedereen), to be decisive (neem besluiten), to be accountable (neem verantwoordelijkheid).

We kunnen terugkijken op  een inspirerende en interactieve bijeenkomst waar iedere aanwezige HR manager en HR professional weer iets heeft opgepikt voor de rol van HR in de beweging naar excellente teams.

Heeft u deze bijeenkomst van het HR netwerk Amstelland gemist? In het najaar organiseren SIGRA en samen Voor Betere Zorg weer een volgende bijeenkomst. Graag tot dan!

2020-02-21 16:12:00

Reacties

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.