Wat is het verschil tussen een appel en een peer bij een obese cliënt?

Bij het zorgen voor cliënten met overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas komt veel kijken. In de workshop ‘Begeleiden, verplaatsen en tillen van de obese cliënt’ op 12 januari jl. kregen de deelnemers informatie hoe ergonomisch verantwoord te werken met obese cliënten. Zo werd bijvoorbeeld het verschil in lichaamsvorm helder gemaakt. De plaats van het overgewicht op het lichaam bepaalt mede de in te zetten hulpmiddelen bij de verzorging van de obese cliënt.  Coördinatoren ergocoaches, praktijkopleiders, ergocoaches en teamleiders van VBZ-leden volgden de workshop bij het Nova College.

Het bedrijf Lopital leverde een hoog/laag bed en een installatie voor plafondlift bij het Nova College. Medewerkers van het Nova College  maakten het mogelijk dat op de eerste etage een oefenruimte werd gecreëerd. De trainer van Bureau Zwaartepunt gaf het eerste uur theorie en hierna werd geoefend met een XXL-model. De deelnemers konden oefenen met de liftapparatuur en de overige hulpmiddelen. Het model van de obesitas vereniging vertelde over zijn praktijkervaringen en gaf de verzorgenden tips in de omgang met een obese cliënt. Juist het oefenen en het horen van praktijkervaringen van het model werd als een meerwaarde door de deelnemers ervaren.

Een checklijst van in te zetten hulpmiddelen voor bij een intake van een obese cliënt is terug te vinden bij de Werkgroep Arbeid Gezond, op deze site.

 

 

 

 

2016-02-24 14:26:00

Reacties

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.