Wat een waarderende wijze van werken

Stageblog

De zomer en inmiddels bijna najaar is de tijd om nieuwe indrukken op te doen. Je gaat er op uit, zoekt nieuwe culturen op en leert nieuwe mensen kennen. De zomer en najaar - zo vonden wij bij de samen Voor Betere Zorg- is een goed moment eens op stage te gaan bij onze leden. Onze medewerkers op kantoor zetten zich het hele jaar door in voor mooie projecten ten behoeve van de zorg. Maar hoe goed kennen wij de zorg, kennen wij de zorgverleners, hoe ziet hun werk eruit? En kunnen wij - door hierover te bloggen - meer aandacht geven aan hun waardevolle werk? Dat is het doel van onze stages bij onze leden.

In onze blogs vertellen wij over onze ervaringen maar gaan zorgvuldig om met de privacy van bewoners en medewerkers. Daarom zijn in de meeste gevallen de namen gefingeerd en staan bewoners niet herkenbaar op foto’s.

Hierbij een mooi blog van Lilian van El, zij liep stage bij het RIBW K/AM.

Over Lilian van El:
Lilian van El houdt zich als projectleider bezig met opleiden en innoveren en het SectorplanPlus. 

 

‘Wat een waarderende wijze van werken’

Lilian van El bij RIBW KAM.jpg

Vandaag krijg ik de kans om mee te lopen met het werk van begeleiders, woonzorgmedewerkers en coördinatoren op drie locaties van RIBW K/AM. Om 9 uur meld ik mij bij Alieke Geertsen, coördinator zorg op locatie Transvaal. Zij vertelt mij over de 22 mensen die hier beschermd wonen en ambulante begeleiding krijgen. Het gaat om mensen met veelal een dubbele diagnose: psychische problemen en/of een alcohol- of drugsverslaving. De meesten waren hiervoor dakloos. Niet de makkelijkste groep voor een begeleider. ‘Succesjes’ zijn klein en schaars. De begeleiders hebben geregeld te maken met onverwachts (agressief) gedrag.

Open-minded

Saskia Hering, woonzorgmedewerkster, is een laagdrempelige eerste uitlaatklep voor de bewoners. Zij maakt samen met de bewoners schoon en voert gesprekken met hen. Zij houdt afstand en laat de bewoners vooral praten. Ze vertrouwen haar. Als ze een enkele keer agressief tegen haar zijn, komt ze daar op terug. Ze legt uit wat de agressie met haar doet en dat het er voor kan zorgen dat ze bang van hen wordt.
Nare incidenten worden doorgegeven via het Incidentmeldsysteem. Als er zaken spelen bij de cliënt geeft zij dit door aan de begeleider, de bewoners weten dit.
Van persoonlijk begeleider, Thijs de Goede, hoor ik dat het helpt als je als begeleider open-minded en niet cynisch bent.

'Wees als begeleider open-minded en niet cynisch.'

Er gebeuren altijd dingen: iedere bewoner heeft andere problemen. Je stelt vragen aan de cliënt om achter zijn intrinsieke motivatie te komen, wat kan en wil diegene. Vervolgens stel je kleine realistische (sub)doelen. Je maakt de cliënt zelf verantwoordelijk. En tijdens incidenten handel je naar wat jou op dat moment juist lijkt. Ook als het niet goed uitpakt, word je gewaardeerd door je collega’s, leidinggevende en de organisatie:

'Fijn dat je er was voor de cliënt en dat je hebt gehandeld'. In driehoek-gesprekken kan een begeleider een casus inbrengen van een cliënt die vastloopt. Thijs: 'Je geeft zelf aan welke collega’s en deskundigen je daar, naast een coach, bij wilt hebben. In het gesprek ga je de diepte in en kijk je hoe je cliënten kunt activeren.'

Vitaal verder

Lilian van El bij RIBW KAM 2.jpgIn de middag ben ik te gast bij Joke Tiemersma, clustermanager op de locatie Herensingel. Hier wonen 29 ouderen met psychische klachten en somatische aandoeningen. Het oogt rustiger en gezelliger dan op de locatie Transvaal. Daar woon ik een leerbijeenkomst bij met begeleiders Marieke, Mieke en Louisa volgens de visie Vitaal Verder.

Er worden twee cliënten besproken. Wat zien we bij de cliënt als het goed loopt? Is er sprake van een uitputtend patroon? Welke strategieën voor meer welbevinden zijn al ingezet? Hoe kunnen we het uitputtende patroon doorbreken? Wat mij tijdens dit overleg opvalt is de creativiteit en positiviteit, de waarderende houding van de collega’s naar elkaar.
Later ontmoet ik Esther van der Haar, clustermanager op de locatie De Boshoek in Velserbroek. Op deze locatie wonen 49 mensen met psychiatrische problemen en somatische aandoeningen of handicaps. Zij wonen in vijf woongroepen, elk met een ruime en gezellige woonkamer, balkon en keuken. Elke week komen 10 tot 20 cliënten voor de dagbesteding naar De Boshoek. Dit brengt levendigheid en gezelligheid met zich mee.

'Wat opvalt is de creativiteit en positiviteit, de waarderende houding van collega's naar elkaar.'

Dank Alieke, Saskia, Thijs, Joke, Marieke, Mieke, Louisa en Esther voor het inkijkje dat jullie mij gaven op jullie locatie, het werk als begeleider, de samenwerking binnen het team, RIBW K/AM en met de ketenpartners. Ik ben diep onder de indruk van jullie krachtige en waarderende wijze van werken!

 



2019-09-19 15:10:00

Reacties

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.