Van mijn stuk

Stageblog

De zomer en inmiddels het najaar is de tijd om nieuwe indrukken op te doen. Je gaat er op uit, zoekt nieuwe culturen op en leert nieuwe mensen kennen. De zomer en najaar - zo vonden wij bij samen Voor Betere Zorg - is een goed moment eens op stage te gaan bij onze leden. Onze medewerkers op kantoor zetten zich het hele jaar door in voor mooie projecten ten behoeve van de zorg. Maar hoe goed kennen wij de zorg, kennen wij de zorgverleners, hoe ziet hun werk eruit? En kunnen wij - door hierover te bloggen - meer aandacht geven aan hun waardevolle werk? Dat is het doel van onze stages bij onze leden.

In onze blogs vertellen wij over onze ervaringen maar gaan zorgvuldig om met de privacy van bewoners en medewerkers. Daarom zijn in de meeste gevallen de namen gefingeerd en staan bewoners niet herkenbaar op foto’s.

Hierbij een mooi blog van Marion Fisser, zij liep stage bij Heliomare in Wijk aan Zee.

Marion is programmacoördinator arbeidsmarkt en stuurt diverse projecten aan ten behoeve van een evenwichtige regionale arbeidsmarkt.

Van mijn stuk

Heb je de documentairereeks ‘Stuk’ gezien die de VPRO begin dit jaar uitzond? Nou ik wel, wat een passie, wat een noodlot, wat een emoties. Het raakte me echt, dat wilde ik wel eens live meemaken. En het is me gelukt, ik mag een dag op stage bij Heliomare. Nu, na deze dag ben ik nog meer onder de indruk, ‘van mijn stuk’  kun je wel zeggen!

Nu bij Heliomare is het badpak aan’

Was het bij mijn andere stage bij Zorggroep Reinalda ‘haren in een staart, sieraden af, uniformjasje aan’, bij Heliomare is het badpak aan! Wat leuk, ik hou van zwemmen, in de zomer lig ik drie keer per week in het zwembad. Maar dit is wel even andere koek: de oefeningen die ik samen met meneer Pietersen (70 jaar) met incomplete dwarslaesie doe, zijn niet makkelijk. Omvallen ligt op de loer, zelfs voor mij. Maar Mechteld, de sportbegeleidster houdt de moed er in. Om 9 uur zwem ik met meneer Jansen (40 jaar) die revalideert na een amputatie tot boven zijn knie. Daarna snel snel omkleden - lastig als je maar half afgedroogd bent - voor het volgende programmaonderdeel.

Schieten als revalidatie?

Om half tien sta ik met nog natte haren op de schietbaan, samen met een jongen van in de 20. Hoezo schieten met een pistool als vorm van revalidatie? Dat is me nu duidelijk: oog- hand coördinatie, rompstabiliteit, balans houden en fun. Wel even opletten dat ik met het laden van het pistool niet op anderen richt, een niet geheel onbelangrijke hint van Ruud.

Marion Fisser bij Heliomare.jpg

‘Schieten = oog-hand coördinatie, rompstabiliteit, balans houden en fun’

Na de ochtendgymnastiek op muziek met Kim, de koffiepauze met taart als dankjewel van een cliënt, en een uur meelopen met twee cliënten in de fitnessruimte, sluit ik de ochtend af met Salsa met twee cliënten en Regillio. Een oude liefde! Nee, niet Regillio, maar de Salsa ;-) En ook hier weer opnieuw vraagtekens in mijn ogen, en even snel een antwoord: afleiden van (negatieve) gedachten, vrij bewegen en opnieuw plezier.

Heel veel vragen

In de ochtend aan het bewegen, in de middag aan het denken. En vragen vragen vragen… Nieuwsgierig als ik ben wil ik alles weten over de verschillende ziektebeelden die binnen Heliomare worden behandeld. En Marijke vertelt mij er uitgebreid van alles over. Ik ben een stuk wijzer, en volgens mijn motto ‘een dag niet geleerd is een dag niet geleefd’ kan ik wel zeggen dat ik in die ene dag voor een week geleefd heb.

IMG-4962.JPG

‘Ik heb die ene dag voor een week geleefd’

Ik heb echt een fantastische dag gehad, en realiseer me maar al te goed, voor mij was het slechts een dag. Voor de cliënten van Heliomare is de revalidatie een langdurig proces van maanden en bovendien bittere noodzaak. Maar dit lijkt niks af te doen aan de sfeer, want dat zit wel goed tussen de medewerkers van het sportteam en de cliënten. Ook daarvan ben ik onder de indruk.

Wil je ook een beetje begrijpen waarom ik van mijn stuk ben? Check dan zeker de Zilveren Nipkowschijf winnende documentaire reeks Stuk!  

2019-11-29 15:12:00

Reacties

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.