Staatssecretaris Van Rijn op werkbezoek in het Anton Pieckhofje in kader van 'Samen Dementievriendelijk'

Maandag 9 mei bezocht staatssecretaris Van Rijn het Anton Pieckhofje in Haarlem. Het Anton Pieckhofje is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie. Het werkbezoek was in het kader van de campagne 'Samen Dementievriendelijk'. Deze campagne lanceerde hij eerder op de dag in Amsterdam, tijdens een EU-conferentie over dementie.

Van Rijn ging in gesprek met bewoners van het Anton Pieckhofje. Ook sprak hij met Frans Steenbeek, voorzitter van de cliëntenraad van SHDH, de stichting waar het Anton Pieckhofje onderdeel van is. Het bijzondere van het Anton Pieckhofje is dat wonen en zorg gescheiden zijn. Ook is de bouwvorm bijzonder, rondom een binnentuin liggen de zes woningen waardoor er een prettige omgeving is gecreëerd. Elke woning heeft een gezamenlijke huiskamer en zes kamers, iedere bewoner heeft een eigen kamer. Ook heeft elke woning een eigen ingang. 

Met de campagne hoopt de staatssecretaris meer kennis en begrip te krijgen voor mensen met dementie. Van Rijn: 'Ik ben vandaag 'dementievriend' geworden door me te registreren op www.samendementievriendelijk.nl Ik roep iedereen op hetzelfde te doen. Want samen maken we Nederland dementievriendelijk. Omkijken naar mensen met dementie is een zaak voor ons allemaal. In Nederland woont 70% van de mensen met dementie thuis. Ze wonen in ons dorp, in onze buurt, in onze straat. Soms hebben ze even iemand nodig die doorheeft wat er aan de hand is als ze het bijvoorbeeld even niet meer weten bij de kapper of zonder bestemming de bus instappen. En die mensen, die helpende hand, dat zijn wij allemaal.'

vanrijn bij antonpieckhofje.jpg

(foto Bibi Neuray, Photo Republic): Staatssecretaris Van Rijn wordt ontvangen door mevrouw Schoemaker, bewoonster van het Anton Pieckhofje, en haar zoon Rob.

 

2016-05-29 16:00:00

Reacties

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.