Nieuwsflits Corona 13 mei 2020

 

 

NIEUWSFLITS CORONA

 

13 MEI 2020

Image

SPECIAL

MATCHING VRIJWILLIGE ZORGMEDEWERKERS

De nieuwsflits over de regionale ontwikkelingen rond de aanpak van corona staat deze week helemaal in het teken van de verhalen over het matchen van vrijwillige zorgmedewerkers. 

'Het is bevredigend werk, zeker nu de mensen hun familie niet zien'
Renske is geplaatst als huiskamermedewerker bij Nieuw Unicum. Als fysiotherapeut had Via de matching voor ‘Extra handen voor de zorg’ zijn meerdere helden teruggekeerd in de zorg. Het team Regionaal Contactpunt sprak mensen met uiteenlopende achtergronden: van student medicijnen tot gepensioneerd verpleegkundige. Waar mogelijk maakt het team een match met een zorgorganisatie. We zochten een van de zorgvrijwilligers op: Renske Gorter.

 

Renske tijdelijk geen werk. En genoeg tijd om zich in te zetten voor de zorg! Renske helpt cliënten met eten en gaat samen met hen naar buiten om een rondje te wandelen. Renske: 'Het is bevredigend werk, zeker nu de mensen hun familie niet kunnen zien. Fijn dat ik hen aandacht kan geven en samen met hen kan genieten van de herten op het mooie complex van Nieuw Unicum.' Bij de start had Renske een goed gesprek met de afdeling HR en zou ze na extra e-learning snel aan de slag gaan. Door de drukte is het inwerken gewoon op de werkvloer gebeurd en dat gaat na de eerste gewenning goed. Inmiddels is zij weer twee dagen in haar eigen praktijk aan het werk. Ze blijft zo lang als het nodig is en ze het kan combineren met haar eigen werkzaamheden, ondersteunen bij Nieuw Unicum.

Rita Kuipers: 'Goed met de kandidaten omgaan zorgt voor verbinding'
Bij Sint Jacob zijn via ‘Extra handen voor de zorg’ 16 kandidaten aan het werk gegaan. De meesten voor een of twee dagen en op diverse niveaus. Rita Kuipers, manager revalidatie bij Sint Jacob: 'Ik waardeerde vooral ook het persoonlijke contact met de samen Voor Betere Zorg medewerkers. Zij wezen mij regelmatig op de voor mij juiste informatie in de veelheid van informatie via allerlei kanalen.' Ze vervolgt: 'We hebben de te volgen route samen gaandeweg bedacht. Dit meedenken ervaarde ik als heel waardevol! Ook was de afstemming door samen Voor Betere Zorg met de landelijke partijen fijn. Er werd snel geschakeld als we iets misten.' Rita geeft als voorbeeld de verwijzing naar het Rode Kruis als er vrijwilligers nodig waren voor niet-zorgtaken. 

 
Alternate text

Sint Jacob stelde een intern document op dat tijdens de 'onboarding' van de tijdelijke nieuwe medewerkers werd gevolgd. 'Goed met de vrijwillige zorgmedewerkers omgaan zorgt voor verbinding en hopelijk blijven ze dan voor langere tijd aan je organisatie verbonden,' aldus Rita. De meeste kandidaten wilden graag een helpende hand bieden, sommigen vanuit hun zorghart en anderen omdat ze zich anders thuis zouden gaan vervelen. Met beide was Rita erg blij. Rita: ”Voor de buitenstaander lijkt de druk van de corona-ketel, maar voor ons zeker niet. De extra taken en handelingen die door de corona-epidemie zijn ingebouwd blijven van kracht. De vaste mensen hebben veel extra gewerkt, dit kan niet zo blijven. De wens en noodzaak om extra mensen aan de organisatie te binden blijft.' Zowel samen Voor Betere Zorg als Sint Jacob merken dat de aangemelde kandidaten langzaam weer hun eigen baan oppakken en minder tijd over hebben. Rita: 'Het is belangrijk om mensen te blijven informeren over de noodzaak om de zorg te ondersteunen.'

Mooie ervaringen van het belteam
Door de tomeloze inzet van het belteam hebben we de aangemelde vrijwillige zorgverleners en zorgorganisaties gesproken. De reden dat vrijwillige zorgmedewerkers zich aanmelden zijn divers en mooi, een kleine greep uit alle reacties: 5e jaars studenten medicijnen die midden in hun coschappen zitten, een Amerikaanse fotograaf die als militair ooit noodhospitalen moest opzetten tijdens de oorlog in Irak en het als zijn burgerlijke plicht zag om iets te doen, apothekersassistenten, fysiotherapeuten en veel, veel oud-verpleegkundigen. 

Alternate text

‘Meid, mijn handen jeuken’
Een van de belteamleden vertelt: 'De meest kenmerkende vond ik een oud-verpleegkundige die met haar 67 jaar al een tijdje met pensioen was. Met een dijk aan ervaring: meer dan 40 jaar. Ze zei: 'Meid, mijn handen jeuken. Ik kan echt niet thuis maar een beetje op de bank blijven zitten terwijl mijn collega’s het vuile werk moeten opknappen.' Een andere zorgvrijwillige gaf aan: 'Ik wil iets doen!' en weer een ander: 'Mijn baas geeft me hiervoor betaald verlof, dus ik kan 40 uur werken.' Wat opviel was de enorme bereidheid en gedrevenheid van de vrijwillige zorgverleners. Een mooie reactie  van een zorgvrijwilliger om de zorgvrijwilligers, de zorgorganisaties en het belteam te bedanken: 'Hartelijk dank namens heel Nederland!'. 

Als de nood hoog is, staan er velen klaar: het warme hart voor de zorg dat blijft! 
Corona overviel ons allemaal. Monique Beentjes (coördinator Regionaal Contactpunt) kijkt met trots terug op de rijdende trein van ‘Extra handen voor de zorg’. Langzamerhand komen nu de verhalen en is er ruimte voor bezinning. Monique blikt terug op het ontstaan en alle werkzaamheden rondom het initiatief ‘Extra handen voor de zorg’.

 
Alternate text

Een spontaan initiatief van zorgmedewerkers in Brabant, via LinkedIn, leidde tot een groot aantal, meer dan 22.000, aanmeldingen van mensen die zich wilden inzetten voor de zorg. Het Ministerie van VWS bood al snel aan om het initiatief te ondersteunen. Via de inzet van Regioplus werd er gebruik gemaakt van de structuur van regionale contactpunten.

Afstemmen van vraag en aanbod
Het belangrijkste doel is om de vrijwillig aangemelde zorgmedewerkers te matchen met de vraag bij de zorgorganisaties. 'Om dat goed voor elkaar te krijgen, belden we met alle aangemelde kandidaten. Zo ontstaat een compleet beeld wat zij kunnen, waar zij zich voor in willen zetten en hun beschikbaarheid. Vervolgens is het initiatief bij zorgorganisaties onder de aandacht gebracht. De zorgorganisaties konden hun behoefte aangeven bij ‘Extrahandenvoordezorg.'

 

Arbeidsintensief proces
'Het proces was zeker in het begin heel arbeidsintensief voor ons team van samen Voor Betere Zorg en het belteam. 800 mensen nabellen. Coördineren en veel afstemmen met alle betrokken partijen.' Het automatiseringssysteem werd gaandeweg ontworpen, in het begin waren veel handmatige handelingen nodig en tijdrovend. Het belteam van collega’s van samen Voor Betere Zorg werd al snel uitgebreid door een goede samenwerking met Randstad, vakbonden, Actiz en het Werkgeversservicepunt.

 

Enthousiasme en bereidwilligheid groot
'Wat het meeste indruk op mij maakte was het enthousiasme en de bereidwilligheid van de vrijwillige zorgmedewerkers. Als de nood er is, staan velen weer klaar. Het warme hart voor de zorg dat blijft en was heel zichtbaar.'

 

Vasthouden voor de toekomst
Monique geeft aan dat ze graag een aantal punten wil vasthouden voor de toekomst. Samen is er door flexibel te reageren en vanuit een positieve grondhouding snel resultaat bereikt. Een deel van de aangemelde vrijwilligers wil graag terugkeren naar het werken in de zorg. Monique: 'Ik ben voorstander van het instellen van een regionale flexpool van herintreders of zij-instromers om pieken in de vraag naar personeel op te vangen. Het is dan ook mogelijk om de kandidaten in de flexpool met cursussen en opleidingen up to date houden.'

 

'Wat we in ieder geval doen is de kandidaten deze week mailen om hen te informeren over de laatste stand van zaken, ervaringsverhalen delen en hen attenderen op werken en leren in zorg en welzijn en infopuntzorg. Ik ben blij dat ik samen met mijn collega’s, onze leden en andere organisaties een steentje heb kunnen bijdragen aan het verlenen van goede zorg aan de door corona getroffen burgers.'

Namens de ministers en staatssecretaris van het ministerie van VWS: bedankt!
In deze tijd waarin het coronavirus het land stevig in zijn greep houdt en veel wordt gevergd van de medewerkers in de zorg is het fantastisch te zien dat veel ex-zorgprofessionals hun hulp hebben aangeboden. Om de aangeboden hulp ook daadwerkelijk te matchen met de vraag naar extra medewerkers in allerlei zorginstellingen, heeft u in bijzonder kort tijdsbestek extrahandenvoordezorg.nl gerealiseerd. Daarnaast is ook nog eens functie toegevoegd aan Sterk in je Werk om medewerkers mentale ondersteuning te bieden. Via sterkinjewerk.nl kunnen zorgprofessionals in contact komen met een van de vele coaches die zich beschikbaar stellen om een luisterend oor te bieden aan de zorgprofessionals die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

 

'Heel graag wil ik namens de ministers en staatssecretaris van het ministerie van VWS, onze grote waardering hiervoor overbrengen. Wij zijn iedereen bijzonder erkentelijk voor de krachtsinspanning die zij hebben geleverd en nog levert om deze instrumenten van de grond te krijgen. Ik stel het op prijs als u onze waardering ook wilt overbrengen aan alle medewerkers die aan deze projecten hebben gewerkt.' Erik Gerritsen, Secretaris Generaal VWS

Alternate text

Uitschrijven? Klik hier 

 

{YOURCOMPANY.NAME}

{YOURCOMPANY.ADDRESS}

 

COPYRIGHT 2020

 

 

2020-05-14 08:17:00

Reacties

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.