Het is hier geen hotel, het is thuis

Stageblog

De zomer en inmiddels najaar is de tijd om nieuwe indrukken op te doen. Je gaat er op uit, zoekt nieuwe culturen op en leert nieuwe mensen kennen. De zomer en najaar - zo vonden wij bij de samen Voor Betere Zorg- is een goed moment eens op stage te gaan bij onze leden. Onze medewerkers op kantoor zetten zich het hele jaar door in voor mooie projecten ten behoeve van de zorg. Maar hoe goed kennen wij de zorg, kennen wij de zorgverleners, hoe ziet hun werk eruit? En kunnen wij - door hierover te bloggen - meer aandacht geven aan hun waardevolle werk? Dat is het doel van onze stages bij onze leden.

In onze blogs vertellen wij over onze ervaringen maar gaan zorgvuldig om met de privacy van bewoners en medewerkers. Daarom zijn in de meeste gevallen de namen gefingeerd en staan bewoners niet herkenbaar op foto’s.

Hierbij een mooi blog van Willeke de Weerd, zij liep stage bij Zorgbalans

Willeke de Weerd: Willeke werkt als communicatieadviseur voor samen Voor Betere Zorg en zorgt samen met haar collega Wendy van der Veen voor mooie projecten en campagnes gericht op promotie van leren en werken in de sector en algemeen gericht op communicatie-activiteiten van de vereniging/sectorHet is hier geen hotel, het is thuis

Enigszins gespannen, want hoe zou het vandaag gaan, fiets ik van Haarlem-Noord naar woonzorgcentrum de Heemhaven in Heemstede. Met de herinnering aan het zorgcentrum van mijn ouders stap ik de Heemhaven binnen, op zoek naar de receptie. Die is er dus niet. Ik zie overal mensen lopen en zitten, en eigenlijk zijn de medewerkers alleen door hun leeftijd te herkennen, want bijna niemand loopt in uniform. Maar iedereen kent elkaar en Saskia - die ik vandaag als een schaduw ga volgen - is snel gevonden.

Saskia werkt als activiteitenbegeleidster en vertelt dat De Heemhaven een woonzorgcentrum is voor mensen met geheugenproblemen. Een bijzondere plek zo ervaar ik vandaag. Saskia werkt hier al 17 jaar met heel veel plezier. En dat is te merken, ze ziet alles, weet heel veel, kent alle bewoners (zo’n 87) en heeft voor elke bewoner tijd voor een praatje en een grapje.

Voor elk wat wils

Stage Willeke de Weerd bij de Heemhaven Zorgbalans Teun met bal 20190910.jpgIn de Heemhaven is in het midden een centrale ruimte met diverse typen huiskamers omheen, voor elk wat wils: een brocante kamer, een klassieke kamer, een creatieve kamer, tuinkamer. Na het ontbijt gaat Teun met een groep bewoners bewegen en ik mag een handje helpen. Ietwat onwennig ga ik tussen de mensen in zitten, maar als we grote ballonnen erbij pakken word ik ook aan het werk gezet. In eerste instantie denk ik bij sommige mensen: ‘heeft het voor hen wel zin om hierbij te zitten?’ Ze zitten in een rolstoel en lijken nauwelijks door te hebben waar ze zitten. Stage Willeke de Weerd bij de Heemhaven Zorgbalans 20190910.jpg-1.jpgMaar dat is schijn. Teun weet hen zo aan te spreken en te activeren dat ze wakkerder worden. Zelfs mevrouw Stroet - zittend in een rolstoel en niet meer mobiel - kan toch met enkele kleine bewegingen van haar handen een ballon in de lucht duwen.

Net als thuis

Stage Willeke de Weerd bij de Heemhaven Zorgbalans kopje koffie  20190910.jpgNa het bewegen mag elke bewoner zelf aangeven wat hij of zij wil doen. Saskia legt uit: ‘We werken hier volgens de methode ‘Net als thuis’, dit houdt in dat iedereen zelf zijn eigen dag mag indelen en mag bepalen hoe en waar hij zijn dag doorbrengt. Daardoor lijkt het hier misschien enigszins een chaos maar eigenlijk gaat dat heel goed.’ En dat merk ik, iedereen krijgt veel vrijheid en hier is de term ‘eigen regie’ zeker van kracht. Mevrouw de Berg gaat naar de kapper, mevrouw Kraaienveld krijgt haar dochter op bezoek en een stuk of acht andere bewoners worden door Saskia meegenomen naar een huiskamer om samen de krant te lezen. Van een schommel die van de gemeente uit een boom moet verdwijnen tot het plan vanuit de politiek voor het halveren van de veestapel. Stage Willeke de Weerd bij de Heemhaven Zorgbalans Saskia 20190910.jpgDiverse onderwerpen komen langs en veel bewoners hebben een duidelijke mening: ‘Laat die kinderen toch lekker schommelen!’, of juist ‘Je kunt toch niet zomaar overal een schommel hangen?’. En: ‘Ze willen de CO2 terugdringen maar rijden zelf in vervuilende auto’s’.

Saskia heeft een leuk nieuwtje: ‘Ik ben oma geworden!’ Ze gaat met haar mobiel rond met een foto, iedereen smelt.


‘Diverse onderwerpen komen langs en veel bewoners hebben een duidelijke mening’

Samen eten

Na de krant worden de tafels gedekt en schuift iedereen aan voor een warme maaltijd. Er wordt regelmatig met mensen die dat leuk vinden gekookt. Ook is er een moestuin. Hoe leuk is het om samen tomaten te plukken en daar soep van te koken? Ik zit naast mevrouw Kramer, eten is enigszins lastig voor haar. Dus ik help haar een handje, en dat gaat prima. Stage Willeke de Weerd bij de Heemhaven Zorgbalans helpen met eten 20190910.jpg- aangepast.jpgBinnen no time is haar bord leeg. Ik spreek met mevrouw Barends en zij beaamt wat de meesten al aangeven: het eten was heerlijk. Op mijn opmerking dat het hier net een hotel is, antwoordt ze enigszins verontwaardigd: ‘Het is hier geen hotel, dit is thuis’. En daarin wijst zij mij heel goed terecht, het feit dat dit als thuis voelt voor mevrouw lijkt mij een compliment voor Carla en haar collega’s. Ook na het eten zie ik hoe eigenlijk heel organisch iedereen zijn weg zoekt en meestal ook vindt. De een gaat even rusten, de ander maakt een rondje door de prachtige tuin en weer een ander schuift aan tafel aan om appels te schillen voor een heerlijke appeltaart.

De een gaat even rusten, de ander maakt een rondje door de prachtige tuin en weer een ander schuift aan tafel aan om appels te schillen voor een heerlijke appeltaart.’

Knuffel van een tweejarige

Stage Willeke de Weerd bij de Heemhaven Zorgbalans servies 20190910.jpgVolgens Saskia is dit woonzorgcentrum niet helemaal representatief voor het gemiddelde woonzorgcentrum. Ze hebben met elkaar deze werkwijze opgezet, en ze blijven kijken hoe het nog leuker en beter kan. Ruimtes worden verder ingericht met gezellige kopjes en leuke huiselijke spullen, hiervoor struinen ze Markplaats en rommelmarkten af.
En met elkaar bedenken ze leuke activiteiten. Vanochtend bezocht Lars met een groep bewoners de peuterspeelzaal om de hoek. Lars: ‘Mevrouw Freijens kreeg een ontzettend lieve knuffel van een tweejarig meisje, ze leefde helemaal op, zo ontroerend.’ Morgen gaan ze met een groepje bewoners naar het circus. En vrijdagavond met de voetjes van de vloer, dan is er een heuse dansavond met hits van de jaren 50, 60 en 70.

‘Marktplaats en rommelmarkten worden afgestruind voor leuke spullen’

Op de fiets naar huis laat ik deze ‘stage’ door mijn hoofd gaan. Wat een boel indrukken in een paar uur tijd! Ik heb niet alle namen onthouden, maar Carla, Lars, Robin, Teun, Safira en Saskia, en jullie collega’s, wat zijn jullie een kanjers! Bedankt dat ik kennis mocht maken met jullie liefde en bevlogenheid voor jullie werk in de ouderenzorg.
Stage Willeke de Weerd bij de Heemhaven Zorgbalans Teun en Saskia 20190910.jpg


2019-09-30 13:04:00

Reacties

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.