Bewondering om moed en inzet

Stageblog

De zomer en inmiddels het najaar is de tijd om nieuwe indrukken op te doen. Je gaat er op uit, zoekt nieuwe culturen op en leert nieuwe mensen kennen. De zomer en najaar - zo vonden wij bij samen Voor Betere Zorg - is een goed moment eens op stage te gaan bij onze leden. Onze medewerkers op kantoor zetten zich het hele jaar door in voor mooie projecten ten behoeve van de zorg. Maar hoe goed kennen wij de zorg, kennen wij de zorgverleners, hoe ziet hun werk eruit? En kunnen wij - door hierover te bloggen - meer aandacht geven aan hun waardevolle werk? Dat is het doel van onze stages bij onze leden.

In onze blogs vertellen wij over onze ervaringen maar gaan zorgvuldig om met de privacy van bewoners en medewerkers. Daarom zijn in de meeste gevallen de namen gefingeerd en staan bewoners niet herkenbaar op foto’s.

Hierbij een mooi blog van Jacquelien van Egmond, zij liep stage bij Heliomare in Wijk aan Zee.

Jacquelien is financial controller en zorgt dat begrotingen en subsidieverantwoordingen tot op de laatste cijfers achter de komma kloppen. 

 

Bewondering om moed en inzet

Ik loop vandaag stage bij Heliomare, ik kan heerlijk op de fiets want Wijk aan Zee is bij mij in de buurt. In de ochtend is een meeloopprogramma bij de sportafdeling gepland en in de middag bij het opnamebureau.

Heliomare op hek bij Wijk aan Zee.jpg

Ik word in de Orangerie ontvangen. Eerst gezamenlijk aan de koffie terwijl de sportmedewerkers de indeling van de ochtend bespreken. Er is een collega ziek, dus ze moeten even puzzelen hoe ze dat met elkaar opvangen. Voor ons blijft het werk bij ziekte een dagje liggen. Bij de sportafdeling van Heliomare is dat geen optie, de revalidanten staan al ingepland.

Zwemmen en frustratie

Na de koffie ga ik samen met nog een stagiaire mee naar het zwembad, zwemkleding aan en mee het water in. Het eerste half uur worden mensen met een dwarslaesie begeleid, daarna komen andere mensen met diverse achtergronden.  Ze laten mij ervaren hoe het is om met een dwarslaesie in het water te bewegen, mijn enkels worden aan elkaar gebonden zodat ik mijn benen niet kan gebruiken. Hierdoor kom ik er achter hoe zwaar het is om bijvoorbeeld zonder gebruik van je linkerhelft jezelf in het water om te draaien. Vol bewondering bespreek ik met Mariska hoe knap ik het vind dat deze mensen zo hard aan het werk zijn. Ze geeft aan dat dat niet altijd het geval is. Soms, en dat is voor hen wel eens lastig, is iemand niet of nauwelijks gemotiveerd. Die frustratie hoort er ook bij.

‘Soms is iemand nauwelijks gemotiveerd, die frustratie hoort erbij’

Tafeltennis en fitness

Na het zwembad gaan we door naar de tafeltennis en de fitness. Het is leuk om te zien wat een plezier tafeltennis kan geven, al is het ook heel vermoeiend als je in een rolstoel zit en je arm niet altijd doet wat je wel zou willen. Bij de fitness loopt iedereen een eigen sportprogramma door onder begeleiding en aanmoediging van de medewerkers. Want dat hebben ze echt nodig. De medewerkers blijven geduldig en stimulerend.

‘Heel vermoeiend, tafeltennis als je in een rolstoel zit’

Jacquelien van Egmond stage bij Heliomare.jpg

Na de ochtend heb ik even tijd om te lunchen in de Orangerie en ga daarna door naar Natascha die mij in een korte tijd laat zien wat er zoal bij komt kijken om iemand een plek te geven in Heliomare. Heel interessant om te horen wat er bij komt kijken en welke stappen nodig zijn om ervoor te zorgen dat alle kamers bezet zijn en blijven. Hierbij zijn zij ook afhankelijk van de ziekenhuizen.

Al met al een heel interessante dag. Ik heb veel bewondering voor de medewerkers en de revalidanten bij Heliomare. De medewerkers die er iedere dag weer voor moeten zorgen dat de revalidanten hun programma kunnen volgen of er nu iemand op ziek is of op vakantie. De revalidanten om hun moed en inzet om toch maar weer dat ene stapje te kunnen verzetten of om uiteindelijk wel wandelend de deur uit te gaan.

 

2019-11-30 14:17:00

Reacties

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.